HTML

Tollforgató

Aktuális politikai jegyzetek, szépirodalmi művek és kritikai megjegyzések. Az alábbi írások mindegyike a szerző, SNEÉ PÉTER szellemi tulajdona.

2012.04.20. 09:01 Sneé Péter

Szabó Dezső után korántsem szabadon

 

 

            Hazafias szónoklatoktól hangos a parlament, akárcsak a rádió és a televízió. Szabadságharc zajlik, minden erőnket a nemzet védelmére összpontosíthatjuk! Régóta beidegzett félelmünk a külső erőszaktól talán leszereli az esztelen kizsákmányolással szembeni ellenállásunkat, és reménységgel tölt el, hátha lesz még egyszer ünnep a világon! Az utóbbi évtizedek gengszteréráiban úgy elillant az öröm és vidámság, hogy a nyomát sem leljük.

            Elfogadható körülményekre, emberséges viszonyokra, a függetlenség tisztes méltóságára vágytunk, és olykor még szabadságunkat, életünket is kockáztattuk, azután nyakunkba szakadt a nyomorúság. A gazdasági és politikai hatalmat megkaparintó szűk réteg kiforgatott mindenünkből, és többé kutyába sem vesz minket. Hangadói az osztályharcos ideológia helyett újból a nemzeti érzésre hivatkoznak, holott egyebet sem kívánnak, mint elődeik: adjuk időnket, erőnket, tudásunkat, képességeink javát anélkül, hogy cserébe bármit remélhetnénk. Robotoljunk éhbérért, vagy pusztuljunk a világból, de teljes csöndben ám! Lármázásunkkal se zavarjuk áhított nyugalmakat.

            Fantazmagóriákat sulykolnak belénk, melyek idegenek személyes tapasztalatainktól, múltunk keserves emlékeinek föltámasztására viszont alkalmasak. Rettegjünk a külső erőszaktól, és kizsigerelőink elkergetése helyett egy nagy nemzetközi összeesküvésekről képzelegjünk. Amennyiben leteszünk az önálló gondolkodásról, egy emberként sorakozhatunk uraink mögé. Gyomrunk korgását pedig továbbra is a Himnusz éneklése feledtesse.

komment

Címkék: képtelenség nyomorúság kiszolgáltatottság kormányzás


süti beállítások módosítása